You are here

Često postavljana pitanja o svećama

Pri paljenju sveće fitilj mora biti dužine između 0,5 i 1 cm. Ako je potrebno, skratite fitilj.

Kada palite sveću koja je već gorela, obratite pažnju da se fitilj ne odlomi. Ako se to desi, sveću nećete moći ponovo zapaliti.

 

Pre svega, koristite sveću koja odgovara prilici. Na primer, ako sveću želite koristiti relativno kratko, za vreme jednog ručka, izaberite konusnu sveću, stonu sveću ili valjak od 4 cm prečnika. Ako sveću nameravate ostaviti duže da gori, recimo tokom celog popodneva ili večeri, slobodno se odlučite za sveću šireg obima.

 

Da. Veće i šire sveće traže više pažnje od tankih sveća, kao što su, na primer, konusne sveće. Sveće od 4 cm prečnika bez problema dogore do kraja.

Ako želite da šira sveća isto tako ravnomerno dogori, a da se ne troši samo na sredini u dubinu, morate je duže ostaviti zapaljenu. Istopljeni parafin mora ispuniti površinu sveće od ivice do ivice. Kada istopljeni parafin bude niži 1 cm od ivice, tada ivicu pažljivo odrežite oštrim nožem.

 

Verovatno ste ostavili sveću da gori veoma kratko. Sveću ostavite zapaljenu barem dok se parafin ne istopi od ivice do ivice.

  • Sveća stoji na promaji.
  • Niste odsekli na vreme ivicu sveće i sveća ne gori ravnomerno. Ako fitilj gori u dubinu, plamen ne dobija dovoljno kiseonika i na fitilju se počne skupljati čađ.

 

Ostavite dovoljno mesta među svećama. Sveće se međusobno zagrevaju i zbog toga parafin brže pređe u tečno stanje. Ako palite nekoliko sveća različitih visina, obratite pažnju da plamen nižih sveća ne počne topiti i deformisati sveće koje su više.

Na ovo pitanje, nažalost, ne možemo dati odgovor koji bi važio za sve prilike. Stepen topljenja sveća je različit u zavisnosti od vrsta parafina od kog su napravljene, a trebalo bi obratiti pažnju i na temperaturu prostorije. U svakom slučaju, preporučujemo najmanje 10 cm rastojanja između sveća koje gore.

Najmanje jedan metar, čak i kada sveća nije upaljena.

Zbog bezbednosnih razloga. Ostaci fitilja i šibice mogu oštetiti ivicu sveće i tako bi se vrući parafin izlio. Osim toga, nečistoća parafina utiče na kvalitet gorenja sveće.

Po pravilu, plamen sveće sagori po satu 7 do 10 g parafina. Naše sveće odgovaraju ovom pravilu.