You are here

MIRISNE SVEĆE U STAKLENIM TEGLAMA

Zašto sveće u teglama mirišu jače od samostojećih sveća?

Verovatno ste primetili da mirisne sveće u staklenim teglama i metalnim dozama mirišu intenzivnije od sveća koje stoje samostalno, kao što su valjci, kugle ili kocke.

Razlog je tehničke prirode. Mirisno ulje guši plamen i zato je potreban jači fitilj. Ukoliko je fitilj jak, postoji opasnost da prebrzo topi sveću i vrući parafin procuri svuda gde ga ne biste voleli imati. Prvo na svećnjak, pa na stolnjak, a sa stolnjaka na tepih. Proizvođači sveća ovo nikako ne žele i zato parafin sa jačom koncentracijom mirisa liju u takozvane kontejnere, tj. staklene tegle, metalne kutije ili glinene posude.

CANDLE STUDIO nudi mirisne kontejnerske sveće od četiri renomirana proizvođača: Yankee Candle, WoodWick, Wax Lyrical i Gala Kerzen. Nekom drugom prilikom ću Vas upoznati sa ovim proizvođačima.

Kako izabrati miris?

Prilikom biranja sveća sa aromom prvo razmislite kakve mirise volite: cvetne, voćne, sveže ili gurmanske mirise začina i hrane. Da li su Vam, među cvetnim mirisima omiljeni oni jači, kao što su, na primer, miris ruže i francuske lavande ili nežniji, poput mirisa magnolije, jasmina, frezije, božura ili gardenije? Od voćnih mirisa možete birati intenzivnije i sveže citrusne note (narandža, limun, limeta), egzotične mirise poput manga i papaje ili slatke voćne mirise kao što su miris jagode ili kajsije. Mnogi najviše vole začinske mirise, tu spada prvenstveno miris vanile i cimeta. Gurmanski su mirisi arome čokolade, kafe, kokosa, sveže ispečenih kolača, itd.

Saveti za korišćenje mirisnih sveća u staklenim teglama

Kada Vam stigne u dom sveća sa Vašom omiljenom mirisnom notom, vreme je da pustite neku finu muziku, uzmete u ruke dobru knjigu, upalite sveću i uživate. Ne bih želela da kvarim raspoloženje, ali ima tu još nekoliko detalja u vezi sa kontejnerskim svećama i ako za njih ne znate ili ih zanemarite, možda umesto uživanja usledi nerviranje. U nekoliko tačaka ću Vas uputiti kako da negujete ovakve sveće da biste pored njih proveli što više prijatnih sati.

1. Pre paljenja proverite dužinu fitilja!

Fitilj mora biti otprilike 5 mm dužine. Pri svakom paljenju fitilj skratite po potrebi na tu dužinu. Ako ovo ne uradite, fitilj će čađaviti, plamen će biti prevelik i sveća će se mnogo brže topiti. CANDLE STUDIO ima u ponudi specijalne makaze za fitilj.

2. Oprez! Sveće imaju memoriju!

Sveće u staklenim teglama nemojte gasiti pre nego što se istopi ceo gornji sloj parafina. Ukoliko ne ispoštujete ovaj savet, oko fitilja će se stvoriti takozvani „memorijski prsten“ – udubljenje koje za sobom ostavlja istopljeni parafin. Kada se jednom stvori memorijski prsten, od sledećeg paljenja pa nadalje sveća će se trošiti linijom ovog prstena u dubinu. Stvoriće se neka vrsta tunela, plamen neće dobijati dovoljno kiseonika, fitilj će čađaviti i sve ovo zajedno skratiće životni vek sveće.

Kvalitetne mirisne sveće sa jednim pamučnim fitiljem po satu istope parafin u krugu od 2,5 cm širine. Uzevši ovo u obzir savetujemo da sve velike mirisne sveće u staklenim teglama koje kupujete u našoj online prodavnici ostavite da gore najmanje 4 sata!

Sveće sa više fitilja i WoodWick sveće sa drvenim fitiljem brže stignu do faze, kada ih mirno možete ugasiti.

3. Gasite sveću bez dimnih signala!

Sveću gasite tako što ćete fitilj uroniti u istopljeni parafin. Zatim fitilj pažljivo ispravite i zatvorite teglu poklopcem. Na ovaj način ćete izbeći da ugašeni fitilj dimi i da u prostoriji umesto arome sveće ostane miris dima.

4. Bezbednost na prvom mestu!

Nemojte biti razočarani ako Vaša sveća ne dogori skroz do kraja. Proizvođači sveća zbog bezbednosnih razloga nameste fitilj u staklenoj tegli tako da se plamen gasi 1-1,5 cm iznad dna tegle. Ispod tog nivoa nema dovoljno parafina da apsorbuje toplotu plamena i tegla može da pukne.

Dobra vest, da i ovaj preostali deo mirisnog parafina možete iskoristiti. Uronite teglu u vruću vodu i parafin izvadite iz tegle.  Izlomite ga, zapalite čajnu sveću u aroma lampi i, komad po komad, stavite na tanjirić mirisni parafin.

Uživajte u Vašem domu uz mirisne sveće Yankee Candle, WoodWick, Wax Lyrical i Gala Kerzen.